SUMMER SALE: TOT €1.050 VOORDEEL OP ONZE E-BIKES OP VOORRAAD T.E.M. 31/07

Hoe Vervang Je Een Lekke Band Bij Een E-bike: Een Stap-Voor-Stap Handleiding

12 lekke band banner

Het vervangen van een lekke band op een e-bike kan intimiderend lijken, zeker als je fiets uitgerust is met specifieke technologieën zoals interne versnellingen of een cassetteversnellingssysteem. In deze blog leg ik uit hoe je een lekke band vervangt bij verschillende typen e-bikes en introduceer ik de Gaadi binnenband, een handige oplossing die beschikbaar is bij Hello Vélo-winkels.

1. Voorbereiding:

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de volgende gereedschappen bij de hand hebt: bandenlichters, een nieuwe binnenband of een Gaadi binnenband, en een fietspomp. Zet je e-bike op een stevige, vlakke ondergrond en zorg ervoor dat deze stabiel staat, bijvoorbeeld door hem op een standaard te zetten.

2. Het Verschil tussen Interne en Externe Versnellingen:

E-bikes komen met twee hoofdtypen versnellingssystemen:

  • Interne versnellingen (bijvoorbeeld Shimano Nexus): Deze systemen zijn vaak gekoppeld aan een ketting of een riemaandrijving. Ze zijn duurzaam en onderhoudsarm, maar het verwijderen van het achterwiel kan complexer zijn door de interne mechanismen.
  • Cassetteversnellingen: Dit type gebruikt een externe set tandwielen en een derailleursysteem. Het vervangen van een band bij deze setup is doorgaans eenvoudiger omdat het wiel gemakkelijker te verwijderen is.

3. Het Wiel Verwijderen:

  • Bij interne versnellingen: Zorg ervoor dat je de kettingspanning vermindert (bij een ketting) of de riemspanning (bij een riemaandrijving) voordat je probeert het wiel te verwijderen. Mogelijk moet je ook de kabel van de versnellingsnaaf losmaken.
  • Bij cassetteversnellingen: Schakel naar de kleinste versnelling om de ketting te ontspannen, waardoor het wiel gemakkelijker los te maken is.

4. De Band Vervangen:

Gebruik de bandenlichters om de oude binnenband te verwijderen. Controleer de buitenband zorgvuldig op voorwerpen die de lek kunnen hebben veroorzaakt. Plaats vervolgens de nieuwe binnenband. Hier kun je kiezen voor een traditionele binnenband of een Gaadi binnenband, die uniek is omdat je deze kunt installeren zonder het hele wiel te verwijderen, wat handig kan zijn bij e-bikes met complexe wielmontages.

5. Het Wiel Terugplaatsen en Afwerken:

Nadat de nieuwe binnenband is geïnstalleerd, plaats je het wiel terug in het frame. Zorg ervoor dat alle componenten (ketting of riem, en versnellingskabels) correct zijn afgesteld. Pomp de band op tot de aanbevolen druk en controleer of alles goed functioneert.

6. Wildcard: eenvoudige noodoplossing: De Gaadi Binnenband:

De Gaadi binnenband heeft een open einde, waardoor je hem eenvoudig kunt plaatsen zonder het wiel uit de fiets te halen. Dit bespaart tijd en moeite, vooral bij e-bikes met interne versnellingen. Deze binnenbanden zijn te koop bij Hello Vélo-winkels en zijn een uitstekende keuze voor fietsers die snel weer op weg willen zijn.

Conclusie:

Met de juiste voorbereiding en gereedschappen, zoals de Gaadi binnenband van Hello Vélo, kun je snel en efficiënt je weg vervolgen. Onthoud dat regelmatig onderhoud en controle van je banden kunnen helpen om lekrijden te voorkomen. Veilige reizen!

Vergelijk

x