€100 CASHBACK OP ONZE E-BIKES VAN O2FEEL, COMBINEERBAAR MET ONZE ANDERE PROMO'S

Fietsen in de hitte

Je hebt het waarschijnlijk al opgenomen via het nieuws: we staan aan het begin van een hittegolf met temperaturen tot boven de 35°C. Leuk om een zwembad, recreatiedomein of het strand op te zoeken, maar mits de nodige voorzorgsmaatregelen kan ook een fietstocht een aangename bezigheid zijn. Hieronder hebben we alvast een aantal tips opgesomd om ook bij deze tropische temperaturen maximaal te blijven genieten van jouw e-bike.

Fietsen tijdens een hittegolf victoria

Drink voldoende

Logisch natuurlijk, maar denk er ook aan voordat je vertrekt. Denk aan een drinkbus om ook tijdens het fietsen voldoende te hydrateren, ook als je maar een korte rit hebt ingepland. Raakt jouw drinkbus toch leeg, dan kun je deze gerust bijvullen aan een van de drankfonteinen: deze vind je op kraantjes.be

Timing

In de zomer genieten we van langere dagen, profiteer daarom van de koelte tijdens de ochtenduren of ’s avonds wanneer de temperatuur wat gezakt is. Indien mogelijk vermijd je de middaguren; tussen 12u en 16u is het vaak het warmst. Op kmi.be zie je verwachte temperaturen per uur. Op moment van schrijven zal de maximumtemperatuur zelfs tot 18u aanhouden, maar door de lagere stand van de zon heb je meer mogelijkheden om schaduw te vinden.

Stop regelmatig en pas jouw route aan

Afkoelen en hydrateren zijn de boodschap. Stop daarom regelmatig om wat te drinken en zoek de schaduw op. Neem de tijd om voldoende af te koelen tijdens jouw rustpauze. Indien mogelijk kun je ook steeds jouw route aanpassen. Kies bijvoorbeeld voor een route door het bos of in de natuur. Wist je dat de luchttemperatuur in de binnenstad gemiddeld een kleine 4°C hoger ligt dan in niet stedelijk gebied. Op warme dagen kan het verschil oplopen tot 8 à 9°C. Dir fenomeen wordt het ‘hitte-eilandeffect’ genoemd.

hitte-eilandeffect

Insmeren en beschermen

Smeer je goed in, bescherm je huid. Tijdens het fietsen zie je het snel over het hoofd, maar je verbrand sneller dan je denkt. Neem ook wat zonnecrème mee om je opnieuw in te smeren tijdens een van jouw rustpauzes. Denk daarnaast ook aan een hoofddeksel als extra bescherming tegen de zon. De voorkeur gaat natuurlijk uit naar een fietshelm.

En jouw fiets?

Jouw e-bike kan de tropische temperaturen aan, tijdens het fietsen wordt jouw accu voldoende afgekoeld door de rijwind. Zorg er echter voor dat jouw batterij voldoende opgeladen is. Het laatste dat je wilt is extra hard te moeten trappen door een lege accu. Parkeer je e-bike best niet in de volle zon. Als je toch geen plaatsje in de schaduw vindt, haal jouw batterij dan uit je e-bike om oververhitting te vermijden.

Met deze tips hoef je jouw e-bike niet links te laten tijdens een hittegolf. Geniet, maar vergeet niet te hydrateren en bescherm je tegen de zon.

Bergamont bakfiets - fietsen tijdens een hittegolf

 

Vergelijk

x